
Llei de Segona Oportunitat i Deutes amb l’Administració Pública
L’anomenada Llei de Segona Oportunitat permet a les persones que no poden assumir els seus deutes sotmetre’s a un procés concursal similar al de les empreses que fan fallida. Una vegada s’acullen a aquesta llei, té lloc un procés de mediació concursal on es negocia un acord entre creditors i deutors que sol consistir en la condonació de part del deute i un pla de pagaments a cinc anys per a la resta del deute, en funció de la capacitat de fer front als deutes que tingui el deutor.
Molts petits autònoms i empresaris s’estan acollint a aquesta llei després de la crisi econòmica ocasionada per la pandèmia de Covid però topen amb el problema greu que per decisió del Govern, els deutes amb l’Administració Pública. Aquesta reforma de la Llei a través de la introducció del Text refós de la Llei Concursal, els deutes contrets amb l’Administració Pública no són condonats ni permeten renegociar-se. Aquest fet ocasiona greus perjudicis als autònoms que han de tancar el seu negoci per pèrdues ja que malgrat poder condonar el deute amb els seus creditors privats, no poden realment tenir una verdadera segona oportunitat ja que segueixen sobre ells els deutes amb Hisenda i Seguretat Social. En paraules del President de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), José Luis Perea: «Els deutes amb les administracions públiques i, en concret, amb Hisenda i la Seguretat Social, són les que més pesen sobre els autònoms i moltes vegades impedeixen que aquest autònom i la seva família puguin recomençar la seva vida i seguir endavant».
Afortunadament per als Autònoms amb deutes amb l’Administració hi ha sentències recents que els són favorables. El Tribunal Suprem ja es manifestà a favor de que aquests deutes també puguin ser objecte de condonació i reestructuració, igual que ho són la resta de deutes. En aquest sentit, el Suprem recalca que el nou text refós de la Llei Concursal, entre les seves modificacions, afectava la llei de segona oportunitat precisament en aquest punt: “excloent de l’exoneració els crèdits de dret públic (siguin de la categoria que siguin)”. Tanmateix, aquest punt de la reforma ha estat contradit pel Tribunal Suprem, que en una sentència de el 2 de juliol de 2019, ja assenyalava que per l’exoneració de tots els crèdits, incloent-hi els de l’Administració, n’hi havia prou amb l’abonament dels crèdits contra la massa i privilegiats.
Basant-se en aquesta doctrina del Tribunal Suprem, hi ha hagut ja sentències que permeten la exoneració parcial dels deutes amb l’Administració pública. En aquest sentit, els magistrats de jutjat de primera instància de Rubí, que en una interlocutòria de data 11 de novembre de 2020, recordaven que els deutors complien amb tots els requisits de bona fe i va acceptar sotmetre el pla de pagaments que resultés aprovat pel jutge per ser exonerats de tots els deutes que li permet la via de la segona oportunitat. És més, en aquest assumpte, els magistrats van assenyalar que “el text refós introdueix una regulació manifestament contrària a la norma que és objecte de refosa […] podent els tribunals ordinaris, sense necessitat de plantejar una qüestió de inconstitucionalitat inaplicar el concepte que excedeix en la matèria de refosa”. Dit d’altra manera, la interlocutòria es recolza en la sentència del Suprem per assenyalar que l’article 491 del text refós és contrari a l’82.5 de la Constitució Espanyola.
Hi ha hagut altres sentències recents que també exoneren part del deute amb l’Administració Pública d’empresaris i autònoms. Per exemple, al País Basc, hi ha hagut sentències de les Audiències Provincials d’Àlava i Guipúscoa que han permés exonerar els deutes amb Hisenda i Seguretat Social de dos autònoms.
Malgrat ser sentències molt positives, el que realment seria necessari és un reforma de la llei Concursal que aclarís aquest extrem. En aquest sentit es manifesta la Presidenta de la Unión de Asociaciones de Trabajadores Autónomos de España (AUTAE) que aplaudeix les dues sentències basques. «Aquests pronunciaments vénen a avalar la posició que hem defensat sempre: que un projecte d’emprenedoria surti malament no pot significar la mort civil d’aquest autònom». AUTAE defensa que tots els deutes, també les de titularitat pública, han de poder ser objecte de fraccionament i condonació. És necessària, per tant, una reforma de la llei de Segona Oportunitat, per a la qual proposen «que es reconegui l’exoneració dels deutes de titularitat pública després de la liquidació del patrimoni i després haver-se sotmès l’afectat o afectada a un pla de pagament durant cinc anys que no hagi satisfet la totalitat de les mateixes ».