P. Es convenient fer testament?
R. Si perquè és la manifestació de voluntat personal sobre la designació de les persones beneficiaries del seu patrimoni i com vol que es reparteixin els seus béns a la seva mort. Evita els tràmits lents i costosos d’una successió intestada.
P. Es pot canviar un testament?
Sí, tantes vegades com es vulgui. Sempre serà el darrer testament el que tindrà valor.
P. Puc disposar lliurament dels meus béns.
Si, però a Catalunya és obligatori deixar lliure una quarta del valor que es diu llegítima pels fills, o néts si els pares han mort.
P. Com se sap si algú ha fet testament?
R. De tots els testaments fets notarialment es deixa constància pel notari actuant en el registre General d’actes de darrera voluntat, una vegada la persona ha mort amb la certificació de defunció es demana el certificat de darreres voluntats, que recull tots el testaments que hagi fet la persona.
També costarà si la persona morta no ha atorgat testament, i en aquest cas, queda oberta la via de la declaració d’hereus ab intestato (intestada).
El registre de darreres voluntats és públic.
P. El notari a la mort de la persona que ha fet el testament, té la obligació de cridar als hereus per llegir el testament?
R. No, això només passa a les pel·lícules americanes, en el nostre país ni en l’estat espanyol, el notari no té cap obligació ni de comunicar la mort de la persona (de fet no sabrà que s’ha mort) ni de fer la crida als hereus, serà la persona interessada la que ha de fer els tràmits a través del certificat de darreres voluntats.
P. Com puc saber el contingut d’un testament?
R. Una vegada tingui constància de la notaria en la que es va fer el testament, vostè pot demanar una còpia del testament, que el notari/a li donarà sempre i quan consti com a beneficiari de l’herència o llegat en el testament.
P. Que és la declaració d’hereus?
R. Es un document notarial a través del qual el notari declara qui són els hereus legals quan la persona morta no ha atorgat testament o no han fet en vida algun cap pacte successori.
P. La declaració d’hereus és igual que el testament?
R. No, en el testament és la persona la que designa als seus hereus, que poden o no ser els legals. En la declaració d’hereus el notari designa als hereus legals que són els que diu la Llei.
P. La declaració d’hereus significa acceptació de l’herència?
R. No, el notari només declara qui són els hereus legals, a manca de testament.
P. Qui son els hereus legals (quan no hi ha testament)?
R. En primer lloc els fills.
Si el causant estava casat/da el cònjuges o parella te dret al usdefruit universal.
Si no hi ha fills hereta el cònjuges o parella estable, i els progenitors del causant si viuen, tenen dret a la llegítima.
Si no existeixen fills, ni cònjuge o parella hereten els ascendents (pares, avis).
I si han premort hereten els colaterals: primer els germans, si no hi ha germans els nebots; darrera la resta de parents de tercer grau (oncles) i per últim els parents de quart grau (oncles-avis, cosins)
Si no existeixen parents hereta la generalitat de Catalunya (!).
P. Si els meus pares no han fet testament i jo soc el fill més gran, soc l’hereu?
R. No, si no existeix testament, tots els fills hereten a parts iguals sense distinció d’edat ni sexe.
P. Es pot desheretar a algun fill?
R. Si, però amb uns requisits legals que s’han de concretar testamentàriament.
P. Quina és la quantia de la llegítima?
R. La quantia de la llegítima es la quarta part del valor de l’herència (i de les donacions computables i imputables). Aquesta quarta part es divideix entre tots els fills inclòs l’hereu que també hi té dret.
P. Qui ha de pagar la llegítima?
R. La llegítima l’ha de pagar l’hereu o hereva.
P. Quin és el termini per reclamar la llegítima?
R. El termini en general és de 10 anys. Hi ha excepcions.
P. Si un fill/lla del causant va ser desheretat té dret a rebre la llegítima els fills dels desheretat?
R. Si, per dret de representació.
P. Que és el dret de representació?
És el dret dels descendents del legitimari que hagi estat desheretat o declarat indigne, a rebre la part d’aquell en la herència del causant.
P. Un pacte successori és igual que un testament.
R.No, el pacte successori és un acord, entre dues o més persones, que regula una successió, per la qual cosa només es podrà modificar i resoldre mitjançant acord dels atorgants i serà irrevocable unilateralment.
En canvi el testament es pot modificar a voluntat del causant ja que el darrer és el que té valor.