Si es produeix un accident de treball, cal notificar-ho a l’Autoritat Laboral i iniciar una investigació sobre les causes.
Notificació
En general, l’empresa ha de remetre el “part d’accident de treball” quan es produeix un accident que comporta l’absència del treballador accidentat del lloc de treball durant, com a mínim, un dia –sense incloure el dia en què va passar l’accident– , prèvia baixa mèdica. Aquesta comunicació s’ha de portar a terme en el termini màxim de cinc dies hàbils, a comptar des de la data en què es va produir l’accident o des de la data de la baixa mèdica.
A més de la comunicació mitjançant el comunicat d’accident de treball, l’empresa ha d’informar l’Autoritat Laboral dels accidents qualificats en el termini màxim de 24 hores des que es produeixin. Es consideren accidents qualificats els que impliquen la mort del treballador, els considerats greus o molt greus i els que, ocorreguts al centre de treball, afectin més de quatre treballadors, pertanyin o no a la plantilla de l’empresa.
El comunicat haurà de remetre’s de forma obligatòria mitjançant la utilització del model oficial, a través del Sistema de Declaració Electrònica d’Accidents de Treball (Delt@), accessible des de l’adreça següent: https://delta.mites.gob.es/Delta2Web /main/principal.jsp. En algunes comunitats autònomes, cal utilitzar una plataforma informàtica especial per comunicar els accidents de treball.
També ha d’informar l’Autoritat Laboral sobre els accidents que no hagin suposat baixa mèdica. Per fer-ho, haurà d’utilitzar el model Relació d’accidents de treball ocorreguts sense baixa mèdica , que es registrarà de forma obligatòria mitjançant l’aplicació Delt@ (o la plataforma equivalent de la comunitat autònoma). Aquesta comunicació s’ha de registrar dins dels cinc primers dies hàbils del mes següent al qual fan referència les dades.
Investigació
L’obligació de comunicar l’accident és complementària i no excloent de l’obligació d’investigar internament els accidents que hagin produït un dany per a la salut dels treballadors, amb l’objectiu de detectar-ne les causes i implementar noves mesures preventives que puguin evitar que es repeteixi. Tot i que la llei només obliga a investigar els accidents que hagin produït lesions, l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball recomana estendre aquesta investigació a tots els casos (ja siguin accidents blancs o incidents).
L’incompliment de l’obligació de notificar l’accident, així com l’incompliment de fer una investigació interna, està qualificat com a falta greu, sancionable amb una multa d’entre 2.451 i 49.180 euros. Tot això, sense perjudici d’altres responsabilitats per a l’empresa en cas que es consideri que ha incomplert les obligacions en matèria de prevenció:
- L’incompliment de les mesures preventives pot considerar-se infracció molt greu, sancionable amb multa de fins a 225.018 euros.
- L’empresa també pot ésser obligada a pagar un recàrrec sobre les prestacions que es puguin reconèixer al treballador afectat.
La normativa en matèria de prevenció no ha establert un mètode específic per dur a terme la investigació. Tanmateix, l’INSST ha recomanat la utilització del “mètode de l’arbre de causes”: a partir de l’accident, i de forma totalment objectiva (en aquesta fase es tracta d’investigar les causes, no al responsable), es busca la concatenació dels successius precedents que han determinat el darrer esdeveniment que ha materialitzat l’accident. Per exemple, en un accident que ha produït cremades, la investigació seguiria els passos que s’indiquen a continuació:
- Identificació de l’accident: cremades de tercer grau a les cames.
- S’identifiquen tres causes immediates: hi ha hagut un conat d’incendi; l’operari ha intentat apagar-lo amb els peus i se li han encès els pantalons; els companys no han fet servir l’extintor.
- Per a cadascuna d’aquestes causes immediates (la conjunció de les quals ha estat necessària per al resultat final) es busquen les seves pròpies causes. Per exemple, pel que fa al conat d’incendi, s’estava polint una planxa a prop del taller i les espurnes van caure en una llauna amb restes de gasolina.
- I així successivament fins a completar l’arbre. Es dona per finalitzat quan s’identifiquen les causes primeres que, si no existissin, haguessin evitat el sinistre.
Faci clic aquí per accedir a la nota tècnica preventiva 274, que explica en què consisteix aquest mètode.
És freqüent que la Inspecció de Treball i Seguretat Social sol·liciti l’informe de recerca en el cas d’accidents de treball que han comportat lesions. La llei no preveu la utilització d’un model normalitzat i tampoc en defineix el contingut mínim. A la pràctica, convé estructurar l’informe en els punts següents:
- Dades d’identificació de l’accident i, si escau, de la persona accidentada.
- Descripció de l’accident i detall de les causes i les conseqüències.
- Avaluació del risc potencial (probabilitat que torni a succeir i conseqüències) i mesures preventives que cal adoptar.