El cònjuge o progenitor que el té atribuït pot llogar la plaça de garatge annex en benefici seu?

És una controvèrsia que arriba als advocats amb relativa freqüència. L’habitatge familiar l’ús del qual atribueix el jutge de família pot tenir inclòs elements annexos, com un traster o una plaça de garatge, i el cònjuge o progenitor a qui se li ha atribuït decideix llogar un d’aquests elements per obtenir un benefici econòmic, sense el coneixement ni el consentiment de l’altre, i encara menys compartint els beneficis.
Han de diferenciar-se diferents supòsits:
I.- Que el garatge és part annexa a l’habitatge (mateix títol de propietat).
En aquests casos els jutjats i tribunals atribueixen l’ús al cònjuge que resideixi a l’habitatge familiar segons estableixi la sentència o el conveni regulador. Això no comporta el poder de disposició del bé als efectes d’arrendaments i cessions a tercers.
Des del punt de vista patrimonial, el dret d’ús de l’habitatge concedit mitjançant sentència judicial a un cònjuge o progenitor li estableix una limitació de disposar-ne, i és necessari el consentiment de l’altre cònjuge titular de l’habitatge en relació amb actes de disposició relacionats amb l’habitatge o els seus annexos, llevat que hi hagi acord entre les parts en el conveni regulador o la sentència.
II.- Que el garatge no és part annexa de l’habitatge (no forma part del títol de propietat de l’habitatge)
El garatge s’entén que serà copropietat dels cònjuges o progenitors (si s’escau). Aquests de mutu acord han d’establir els requisits i les directrius per procedir a llogar el bé immoble.
Això és degut al fet que, com que el garatge no es troba dins del mateix títol de propietat, no es pot considerar que formi part de l’habitatge habitual. El jutge no s’hi haurà pronunciat respecte a aquest bé concret.
Cal assenyalar que aquesta confusió ve d’un error dialèctic (o potser una relaxació en l’ús apropiat del terme) molt generalitzat, fins i tot en els mateixos tribunals, i és parlar d’atribució de “l’ús i el gaudi”, quan en aquests processos el que s’atribueix és exclusivament l'”ús”, com diu l’art. 96 del Codi Civil o correlatius del Codi Civil de Catalunya o d’Aragó
.En controvèrsies relacionades amb l’ús de l’habitatge familiar després de la crisi o durant i després de la tramitació d’un procés de família, els nostres professionals us proporcionaran l’assistència legal oportuna i emprendran les actuacions que corresponguin.